İstanbul
+90 543 947 95 80
info@jeffbezosweb.com

Web Uygulama Sınıfları – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Web Sitemi Tanıtmak İstiyorum, İngilizce Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Tasarım Yaptırmak İstiyorum, Tüm bu hizmetlerimizden yararlanmak için mail kanalımızı veya sağ alt köşedeki Whatsapp tuşumuzu kullanabilirsiniz. info@jeffbezosweb.com

Web Uygulama Sınıfları – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma

Android Güvenlik Kavramları

Web Uygulama Sınıfları

Kullanıcı katılımıyla ilgili daha fazla tartışma için Web uygulamalarını iki sınıfa ayıracağız: anonim Web uygulamaları, bilgi merkezli Web uygulamalarını ve bilinmeyen kullanıcı hedef gruplarına sahip Web uygulamalarını içerirken, anonim olmayan Web uygulamaları bir Web platformundaki geleneksel yazılımlara karşılık gelir. Bir kullanılabilirlik mühendisliği sürecinde yer alan görevler, kabaca dört ana role ayrılabilir (literatür bazen daha ince sınıflandırmalar kullanır).

Bu dört rol aşağı yukarı “işlevsel” kategorisine girer, bunlar ideal olarak farklı kişiler tarafından işgal edilmek zorunda değildir:

• Sistem analisti, gereksinim analizi ve kavramsal tasarımdan sorumludur. Hedef grubu, sistem tarafından desteklenecek görevlerini ve geliştirilmekte olan uygulamanın içeriğini analiz eder.
• Arayüz tasarımcısı, kullanıcı arayüzünün temel tasarımından ve uygulamanın görünüm ve izleniminden sorumludur.
• Kullanılabilirlik uzmanı modelleri, yönergeleri ve standartları kontrol eder ve değerlendirir, testler yapar, sonuçlarını analiz eder ve değişiklik talepleri yayınlar.
• Uygulayıcı, sistemi (veya belki de daha büyük projelerde yalnızca kullanıcı arabirimini) uygular ve kullanılabilirlik uzmanı tarafından belirlenen yönergeleri karşılayabilmek için arabirim tasarımı alanında bilgilidir.

Aşağıdaki bölüm, Web uygulaması geliştirmedeki ayrıntılara odaklanarak kullanılabilirlik mühendisliği faaliyetlerini kısaca tanıtmaktadır. Kullanılabilirlik mühendisliğinin genel temellerinin ayrıntıları standart literatürde bulunabilir.

Gereksinimlerin Analizi

Web uygulamaları için gereksinim mühendisliğinin genel ilkeleri açıklanmıştır. Bu bölüm, kullanılabilirlik mühendisliği için özel öneme sahip olan gereksinim analizinin bu yönlerini ele almaktadır.

Bir gereksinim analizi, temel işlevi ve performans özelliklerini, temel kullanım durumlarını ve öngörülen hedef grupları açıklayan bir “vizyon” formülasyonu ile başlar. Bu, gereksinim analizinde oluşturulacak görev ve kullanıcı modelleri için temel taşı oluşturur ve kullanılabilirlik mühendisliğindeki diğer geliştirme aşamalarını kontrol eder.

Web uygulamalarının kullanılabilirliği için rekabet analizi özellikle önemlidir. Sistem analisti, diğer Web uygulamalarını ve ilgili literatürü inceleyerek geliştirilmekte olan Web uygulamasının büyük resmini tamamlar.

Bu, mevcut bir Web uygulamasını kopyalamayı amaçlamaz, ancak oluşturmak istediğimiz Web uygulaması için bir konsept oluşturmak üzere kendi amaçlarımız ve gereksinimlerimize (örn. kurumsal tasarım) karşı en iyi uygulamaları ve olumsuz örnekleri dikkate alır.

Başarılı kullanılabilirlik mühendisliği için analitik fazın en önemli sonuçlarından biri, sistem analisti veya kullanılabilirlik uzmanı tarafından niteliksel ve niceliksel kullanılabilirlik hedeflerinin açık bir şekilde tanımlanmasıdır. Bu hedefler o kadar somut bir şekilde formüle edilmelidir ki, süreç içerisinde hedeflere ulaşılması etkili bir şekilde kontrol edilebilir ve yinelemeli süreç kontrolü için kullanılabilir.

1996’da Siegel, belirli kullanılabilirlik hedeflerinin tanımlanabileceği Web uygulamaları için üç temel amaç türü arasında ayrım yapmayı önerdi. Tabloda belirtilen hedefler yalnızca örnek niteliğindedir ancak yapılandırılmış yaklaşımı göstermektedir.

Sistem analistinin gereksinim analizini hazırlarken diğer bir önemli kullanılabilirlik odaklı faaliyeti, normalde kullanıcı merkezli bir tasarım süreci anlamında kullanıcı profillerinin belirlenmesidir. Daha önce belirtilen kullanım merkezli yaklaşım, azaltılmış kullanıcı kullanılabilirliği açısından Web uygulamaları için kendini göstermektedir.


Web uygulamaları örnekleri
Web uygulamaları Nelerdir
Web uygulamaları NASIL çalışır
Web Uygulamaları Dersi
Web Uygulamaları Sağlık Bakanlığı
Web uygulaması indir
Google Sites
Web App Nasıl Yapılır


Gereksinim analizine bir temel oluşturmak için, kullanıcı kategorileri öncelikle bireysel kullanıcıları gözlemleyerek değil, desteklenecek görevlerin doğasında var olan gereksinimlerden çıkarılan görev ve kullanım modelleri kullanılarak karakterize edilir.

Kullanım odaklı tasarım süreci, kapsamlı bir görev analizi gerektirir ve öncelikler anlamlı bir şekilde belirlenmelidir (Hangi görevler desteklenmeli? Opsiyonel olarak hangi görevler desteklenmeli?).

Ayrıca, kullanılabilirliğe odaklanmanın öğrenme kolaylığına mı yoksa kullanım kolaylığına mı odaklanması gerektiğini açıklığa kavuşturmak gerekir, çünkü acemiler ve uzmanların farklı kullanım özellikleri olduğundan, bu hedeflerin her ikisine aynı anda ulaşmak zordur.

Önemli bir ayırt edici kriter, beklenen kullanım sıklığıdır: bir seyahat acentesinin Web sitesinde kış tatili rezervasyonu yapmak büyük olasılıkla öğrenme kolaylığı gerektirecektir, oysa bir çevrimiçi bankacılık uygulamasındaki haftalık standart işlemler kullanım kolaylığı gerektirecektir.

Görevleri analiz ederken, bir Web uygulamasını kullanmanın yan koşullarını da incelemeliyiz, örneğin, yaygın cihaz türleri (PC, PDA, akıllı telefon) veya kullanıcıların koşulları (hareket etme, oturma, rahat, telaşlı). Senaryo tekniklerinin kullanımı, tüm önemli kullanılabilirlik hususlarının (kullanıcılar, görevler ve bağlam) dikkate alınmasını sağlamak için genellikle anlamlıdır.

Bir senaryo, yukarıdaki çevresel faktörleri toplar ve bunların geliştirilmekte olan sistemin kullanılabilirliği ile olan ilişkisini kontrol eder. Senaryoya dayalı bir tasarım, örneğin, bir seyahat acentesinin vitrininde özel bir teklif gören bir müşterinin bir Web uygulamasını kullanması ve daha fazla ayrıntı almak için hemen PDA’sını kullanması olasılığını göz önünde bulundurabilir.

Bu senaryodaki sınırlı etkileşim olanakları, yetersiz kullanım koşulları ve zaman kısıtlamaları, Web uygulaması için işlevsel olmayan ek yan koşulları temsil eder.

Kullanıcılar gereksinim analizine doğrudan veya dolaylı olarak katılabilir. Dolaylı kullanıcı katılımının gerçekleştirilmesi, anonim Web uygulamaları için doğrudan katılımdan daha kolaydır. Bu yaklaşım, örneğin planlanan ürüne olan ihtiyacı veya Web’in bir satış departmanı için uygunluğunu değerlendirmek için görüşme verilerini veya diğer kuruluşlardan alınan kullanım istatistiklerini kullanır.

Oda rezervasyonu yapmak, bir tatil yeri hakkında bilgi almak ve benzeri faaliyetler Web tarafından mükemmel bir şekilde desteklenebilir. Bununla birlikte, bir gurme restoranını Web’de pazarlamak istiyorsak işler biraz daha zor çünkü sunulan yemeklerin ve içeceklerin zorunlu kalitesinin yanı sıra, atmosfer ve misafirler için kişisel hizmet önemli bir rol oynuyor.

Yukarıda belirtilen yöntemler kullanıcılara odaklansa da, kullanıcılar somut olaya dahil değildir. Bunları kullanım odaklı alana ayırmasının nedeni budur.

Kullanıcı merkezli bir yaklaşımda doğrudan kullanıcı katılımı, iki örnekten bahsetmek gerekirse, odak gruplarına veya görüşmelere dayanır. Odak grupları, belirli konulara odaklanan grup tartışmalarıdır ve katılımcıların ana konulardan çok fazla uzaklaşmasına izin vermemek önemlidir. Odak grupları, potansiyel kullanıcı grubundan bir görüş kesiti elde etmeye hizmet eder.

Ancak, potansiyel akran baskısı nedeniyle kullanıcı görüşlerinin belirli bir yöne doğru yönelme riski vardır. Görüşmeler ücretsiz veya yapılandırılmış olabilir. Özellikle ücretsiz görüşmelerin dezavantajı, çok sayıda bireysel görüşün ortak bir paydaya getirilmesi zorunluluğudur.

Kullanılabilirlik mühendisliği açısından, gereksinim analizinden elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir:

• Kullanıcı profilleri (özellikle anonim olmayan Web uygulamaları için).
• Görev analizi, senaryolar ve kullanım örneği modeli.
• Platform özelliklerinin belirtilmesi (cihazlar, tarayıcılar, eklentiler).
• Niteliksel ve niceliksel kullanılabilirlik hedefleri


Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır. 

1) Backlink Paketi  50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın