İstanbul
+90 543 947 95 80
info@jeffbezosweb.com

Veri Formatlarını Seçmek – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Web Sitemi Tanıtmak İstiyorum, İngilizce Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Tasarım Yaptırmak İstiyorum, Tüm bu hizmetlerimizden yararlanmak için mail kanalımızı veya sağ alt köşedeki Whatsapp tuşumuzu kullanabilirsiniz. info@jeffbezosweb.com

Veri Formatlarını Seçmek – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma

Yerleşik Sağlayıcılar

Veri Formatlarını Seçmek

Ajax istekleri küçük olabilir, ancak çeşitli veri formatları arasında boyut açısından kesinlikle farklılıklar vardır, özellikle de içerilen içeriğin yapısal işaretlemeye karşı olduğunu düşünüyorsanız. Örneğin, basit bir virgülle ayrılmış değerler listesi istediğimizde, döndürülen herhangi bir verinin oldukça kısa olacağını düşünün.

Neyse ki, Ajax tarzı bir uygulama söz konusu olduğunda, gönderilen ve alınan veriler genellikle çok küçüktür ve metinseldir, bu nedenle aktarım için şeffaf bir şekilde HTTP ile sıkıştırılabilir.

Ajax’taki x’in XML’i temsil etmesi gerekiyor, ancak çoğu zaman geliştiricilerin XML kullanma konusunda çok heyecanlı olmadıklarını görüyoruz. İlk olarak, yukarıda belirtilen hacimlilik var. İkincisi, yanıtı ayrıştırmak için gerekli olan aşırı DOM kodu vardır. Son olarak, tarayıcıların genellikle XML ayrıştırıcılarını doğrulama işlevi görmediği, bunun yerine yalnızca iyi biçimliliğe odaklandığı için, XML’in anlamsal değerinin bir şekilde boşa harcandığını görebiliriz.

XML’e alternatif olarak, birçok Ajax geliştiricisi, mevcut olan JSON’u kullanmayı tercih eder. JSON, JavaScript dilinin bir alt kümesini temel alan hafif bir veri değişim biçimidir. JavaScript’in bir alt kümesi olduğu için, bir JSON yanıtını, alıcı komut dosyasının doğrudan tüketebileceği bir şeye çok kolay bir şekilde dönüştürebiliriz.

JSON kullanmanın bazı dezavantajları vardır. Özellikle güvenilmeyen bir kaynaktan gelen bir JSON yükünün anında değerlendirilmesi() ile çeşitli güvenlik endişeleri ortaya çıkmıştır. Tüketim kolaylığı ve formatın o kadar basit olduğu ve neredeyse dilden bağımsız olduğu gerçeği göz önüne alındığında, birçok kişi JSON’u Ajax’ta x olarak ilan etti. Ajax uygulamanızda XML kullanmak için önemli bir neden yoksa, yapmayın. Bunun yerine JSON kullanın.

Eşzamansız JavaScript ve HTML (Ajah), XML veya JSON biçimleri yerine tam olarak oluşturulmuş HTML yanıtlarını geri ilettiğiniz bir kalıptır.

Ajah tarzı bir yanıtın tüketilmesi, basitçe, bazı hedef öğelerin innerHTML değerini ayarlama meselesidir. Örneğin, bir XML yanıt paketini işleyen bir geri arama işlevi yerine geçer.

Değişken adı azaltma veya diğer minimizasyon tekniklerini uygulamadan önce. Bu özel geri arama artık o kadar küçük ki, muhtemelen onu satır içi yapmak daha uygundur.

Bu sayfanın kısa ve öz kodu, yaklaşık %37’lik bir toplam tasarruf için ince bir 947 bayt ağırlığındadır; daha fazla gzip işlemi ile daha da fazla tasarruf edebilirsiniz (%62’ye kadar). Ancak, çabalarımıza devam etmek biraz aptalca çünkü zaten TCP’de tipik olarak karşılaştığımız minimum paket boyutunun altındayız. Bu nedenle, devam etmemiz gerçekten bize çok az şey kazandırıyor.

Ajax’ın Önbelleğe Alma İkilemi

Ne yazık ki, Ajax ve önbelleğe alma o kadar iyi anlaşamıyor. Internet Explorer, Ajax tarafından getirilen URI’leri önbelleğe alır, bu nedenle dikkatli olmazsanız sonraki istekler çalışmayabilir. İlginçtir ki, aynı URI’yi talep ediyorsanız, bir GET isteğinin önbelleğe alınabilir olması gerektiğinden, bu uygunsuz olmayabilir. Firefox, Ajax tarafından getirilen URI’leri önbelleğe almaz.

Bu başlı başına bir sorun çünkü sayfayı doğrudan tarayıcı ve XHR nesnesi aracılığıyla talep ettiğinizde farklı bir davranışla karşılaşıyorsunuz. Her iki tarayıcıda da bir POST isteğinde bulunursanız, tarayıcı isteği önbelleğe almayacağından endişelenmenize gerek yoktur.

Bazı geliştiriciler GET isteklerini kötüye kullanmakta ısrar etse de, bazı Ajax kitaplıkları artık varsayılan olarak POST isteklerine sahiptir. Ajax önbelleğe alma karışıklığına verilen genel tepki, tarayıcının Ajax isteklerini önbelleğe almadığından emin olmaktır. Bunu yapmak için kullanabileceğiniz üç yöntem vardır.


Excel veri formatları
Sayısal veri tipleri
Excel veri tipi değiştirme
Excel veri türleri
Excel veri formatlarından değildir
Veri türleri
Data tipleri
Primitive veri Tipleri


Yöntem 1: Sunucu Tarafında Önbelleğe Alma Üstbilgisi Yok Çıktısı

Sunucuya başlıklar göndererek tarayıcının istekleri önbelleğe almasını kolayca engelleyebilirsiniz. PHP’de bunun gibi ifadeler kullanırsınız. Pek çok seçenek vardır ve sunucular, önbelleğe almayı önlemek için bir yanıta damgaladıkları başlık türlerinde oldukça geveze olabilir. Örneğin, önbelleklerin gerçekten ciddi olduğunuzu bilmesini sağlamak için bazı başlıklar ayarlayabilirsiniz.

Yöntem 2: Benzersiz URI’lerle İstekler Yapın

Bir önbelleği bozmanın yaygın bir yolu, gerçek isteği etkilemeyecek şekilde URI’leri her seferinde farklı kılmaktır. Örneğin, sayhello.php’yi çağırdığınızı hayal edin. Bu sayfa Hello ifadesinin bir parçası olarak zamanı döndürür, bu nedenle her çağrıldığında yeni bir yanıta ihtiyacımız vardır.

URI sonraki isteklerde aynı olacağından, yeni mesajı görmemeniz için önbelleğe alınmasından endişe duyabilirsiniz. Benzersiz kılmak için sayhello gibi bir sorgu dizesi eklemeniz yeterlidir. php?ts=benzersiz-değer. Bunu yapmanın basit bir yolu, bu kod parçasında gösterilene benzer bir zaman damgası kullanmaktır.

Yöntem 3: Eski If-Modified-Since Üstbilgisiyle İstek Yapın

Önbelleğe almayı önlemenin başka bir yolu, bir istekteki If-Modified-Since’i çok eski bir tarihe ayarlamak için XHR nesnesinin yöntemini, setRequestHeader()’ı kullanmaktır, böylece isteğin yeniden getirilmesi gerekiyormuş gibi görünür.

Geliştiriciler bu yöntemi tercih etme eğilimindedir çünkü URI’yi değiştirmeye dayanmaz ve bunu sunucu tarafında herhangi bir değişiklik yapmadan yapabilirsiniz. Ancak bu önerilerle ilgili bir sorun var. Ajax’ı çalışır hale getirmekten başka hiçbir şekilde optimize etmezler. Tarayıcı önbelleğini kullanmak istemeliyiz!

Şimdi, optimal bir deneyim için tarayıcı önbelleğinden faydalanmamız gerekiyor, onunla savaşmak değil. Bölüm 9’da keşfedeceğiniz gibi, Cache-Control ve Expires gibi çeşitli başlıklar ayarlayarak bir dizi önbellek kontrol tekniğini kullanabilirsiniz. Örneğin, maksimum yaşı 31.536.000 saniye olarak ayarlamak için Önbellek denetimi başlığını kullandıysak, bu bir yıla eşittir.

Ajax ile bilerek bir önbellek kullanmaya çalışıyorsanız, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, çünkü bazı tarayıcılar şu anda istek bir XHR ile yapıldığında önbellek kontrol başlıklarına saygı duymuyor gibi görünüyor. 

Kendi Önbelleğinizi Oluşturun

Tarayıcının yerleşik önbelleğini kullanma fırsatı şimdi biraz sorunlu görünse de, işe yarayabilecek bir çözüm var: kendi JavaScript tabanlı bellek önbelleğiniz. Basit bir JavaScript dizisi kullanarak, istenen URI’leri ve bunların yanıt paketlerini depolayan bir önbellek oluşturabilirsiniz.

Ajax kitaplığınızı kullanarak başka bir istek yaptığınızda, başka bir getirme yapmadan önce özel önbellek dizisine başvurabilirsiniz. Önbellek bellekte saklandığından, yalnızca kullanıcı geçerli sayfada olduğu sürece iyidir. Büyük ölçekli Ajax uygulamalarında kullanıcılar sitede oldukları sürece aynı sayfada kalabilirler.

Özel bir önbellek yazma kodu çok fazla dahil değildir. Bu gerçekten bir kitaplığın parçası olması gereken bir özelliktir ve okuyucuları yanıt önbelleğe almayı destekleyen bir kitaplığı benimsemeye teşvik ediyoruz. Önbelleğe alma olmadan, bir eliniz arkanızda bağlıyken optimize ediyorsunuz. Önbelleğe almanın daha tutarlı olabilmesi için gelecekte tarayıcıların XHR’lerle önbelleğe almayı işleme biçiminde iyileştirmeler göreceğimizi umuyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın