İstanbul
+90 543 947 95 80
info@jeffbezosweb.com

Şifreleme – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Web Sitemi Tanıtmak İstiyorum, İngilizce Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Tasarım Yaptırmak İstiyorum, Tüm bu hizmetlerimizden yararlanmak için mail kanalımızı veya sağ alt köşedeki Whatsapp tuşumuzu kullanabilirsiniz. info@jeffbezosweb.com

Şifreleme – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma

Karmaşık Verileri Aktarma

Şifreleme, Dijital İmzalar ve Sertifikalar

Şifreleme, güvenli mesajlaşmayı etkinleştirmek için temel bir teknolojidir. Şifreleme (veya şifreleme), matematiksel işlevlerin kullanılmasıyla düz metnin şifreli metne dönüştürülmesi anlamına gelir. Şifre çözme (veya deşifre etme), ters işlemi, yani şifreli metnin orijinal düz metne geri dönüştürülmesini açıklar.

Çoğu kriptografik algoritma, şifreleme ve deşifre etme için gizli öğeler olarak anahtarlara güvenir. İlgili anahtarlar hakkında bilgi sahibi olmadan, tüm ciddi şifreleme algoritmaları halka açık olmasına rağmen, mesajların şifresini çözmek hesaplama açısından mümkün değildir.

Kriptanaliz, bir şifrelemeyi kırma çabalarını ve kullanılan teknolojileri, örneğin bazı şifreli metinlere ve karşılık gelen bazı düz metinlere dayalı olarak bir şifrelemeyi kırmanın yollarını bulmak için açıklar. Bir kaba kuvvet araması, yani olası herhangi bir anahtarın denenmesi bilinen tek saldırı olasılığıysa, bir algoritmanın güçlü olduğu söylenir. Simetrik ve asimetrik şifreleme algoritmaları arasında ayrım yapıyoruz.

Simetrik Kriptografi

Simetrik şifrelemeyi kullanarak, bir mesajın alıcısı, şifreli metinden düz metni hesaplamak için, gönderenin onu şifrelemek için kullandığı anahtarın aynısını kullanır. Örnek senaryomuzda Alice, gösterildiği gibi yalnızca kitapçı ve kendisi tarafından bilinen S anahtarıyla bir mesajı şifreler. book.store.com, şifreli metnin şifresini çözmek için aynı S anahtarını kullanır.

Bu nedenle S, paylaşılan sır olarak da adlandırılır. Simetrik şifreleme algoritmalarının önde gelen temsilcileri DES ve AES’dir. ABD hükümetinin simetrik şifreleme için eski tavsiyesi olan DES (Veri Şifreleme Standardı), 64 bit uzunluğunda anahtarlar kullanır.

Her sekizinci bit, hata tespiti için kullanılan bir eşlik kontrol bitidir. Böylece, ağ anahtarı uzunluğu 56’dır. DES, her seferinde bir 64 bitlik veri bloğunu şifreler. Daha büyük veriler bu uzunlukta bloklara bölünür ve bu bloklar ayrı ayrı kodlanır.

64 bitlik bir veri bloğu için şifreleme sürecini gösterir. Şifreleme verileri üç aşamada hesaplanır. İlk olarak, 64 giriş biti değiştirilir. İzin verilen blok daha sonra 16 yinelemeden oluşan anahtara bağlı bir hesaplamanın girdisidir.

Son olarak, ikinci fazın çıktısı değiştirilir. Böylece, son permütasyon, ilk permütasyonun tersidir. Permütasyonlar veri karışıklığına neden olur, ancak şifreleme kalitesi yalnızca anahtara bağlı hesaplama tarafından belirlenir. Şifre çözme benzer şekilde ilerler.

56 bit bir DES anahtarını belirlediğinden, kaba kuvvet saldırısı için 256’ya kadar anahtarın incelenmesi gerekir. Günümüzde, sınırlı anahtar uzunluğu ve günümüz bilgisayarlarının performansı nedeniyle DES’in artık yeterli güvenlik sağladığı kabul edilmemektedir. Üçlü-DES (3DES), üç tuşa dayanan bir DES geliştirmesidir.

3DES ile arka arkaya üç şifreleme aşaması gerçekleşir: ilk anahtar düz metnin şifrelenmesi için kullanılır; sonucun şifresi ikinci anahtar kullanılarak çözülür ve çıktı, kalan üçüncü anahtar kullanılarak tekrar şifrelenir. Üç anahtar kullanıldığında etkin anahtar uzunluğu 168 bit olur. 3DES ayrıca iki anahtarla da kullanılabilir. Daha sonra birinci ve üçüncü şifreleme aşamaları aynı anahtarı kullanır.

Rijndael algoritması olarak da bilinen AES (Gelişmiş Şifreleme Standardı), 128, 192 veya 256 bitlik blok ve anahtar uzunlukları sağlar. DES ve AES gibi simetrik şifreleme algoritmaları iyi performans sağlar ve hem donanım hem de yazılımda verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Simetrik şifreleme kullanılırken, kullanılan anahtarlar, yani paylaşılan sırlar, bir başlangıç aşamasında iletişim kuran taraflar arasında değiş tokuş edilmelidir. Bir olasılık, telefon görüşmeleri gibi ayrı iletişim kanallarını kullanmaktır.

Açıkçası, bu e-ticarete ve özellikle insan etkileşimine dayanmayan Web hizmetlerine pek uygulanabilir değildir. Asimetrik şifreleme, anahtar değişimi sorununu çözmeye yardımcı olur.


Yazı şifreleme
Sayılarla şifreleme
Sezar şifreleme
Harf şifreleme
Açık anahtarlı şifreleme
Metin şifreleme yöntemleri
Simetrik şifreleme
En güçlü şifreleme algoritması


Asimetrik Kriptografi

Asimetrik teriminden de anlaşılacağı gibi, gönderici ve alıcı, şifreleme ve deşifre etme için farklı anahtarlar kullanır. Her katılımcının bir D özel anahtarı ve bir genel E anahtarından oluşan bir çift anahtarı vardır. Özel anahtar açıklanmasa da, genel anahtar potansiyel olarak herkes tarafından kullanılabilir.

(E, D) book.store.com cf’nin genel/özel anahtar çifti olsun. Eğer kitapçıya m mesajı göndermek isterse, şifreleme için E’yi kullanır. Ortaya çıkan şifreli metin E(m)’nin şifresi yalnızca book.store.com’un özel anahtarı D, yani D(E(m)) = m kullanılarak çözülebilir.

En yaygın asimetrik şifreleme algoritmalarından biri, mucitlerinin adını taşıyan RSA’dır. RSA algoritması, üs alma ve modulo işlemine (tamsayı bölmenin kalanı veya kalanı da denir) dayanır. Gücü, büyük sayıları çarpanlarına ayırmak için karmaşıklığa dayanır.

Genel/özel anahtar çiftini hesaplamak için ilk iki büyük asal sayı, p ve q rastgele oluşturulur ve gizli tutulur. RSA modülü n, özel anahtarın yanı sıra genel anahtarın bir parçası olan n = p · q olarak belirlenir. Bugün, n tipik olarak 1024 bitlik bir sayıdır.

n’nin diğer yaygın bit uzunlukları 512 ve 2048’dir. Şifreleme ve şifre çözme için iki sayı daha, e ve d gereklidir. e, genel anahtarın bir parçasıdır, d ise özel anahtarın bir parçasıdır. Her iki sayı da öyle seçilir.

Bir RSA genel anahtarı, bir E = (n, e) grubudur. İlişkili özel anahtar, D = (n, d)’den oluşur. RSA’yı kırmanın bilinen tek yolu, n’den p ve q’yu kurtarmak, böylece d’den taviz vermektir.

Bir m mesajı ortak anahtar kullanılarak şifrelendiğinde, mesaj – tipik olarak bir metin – şekilde gösterildiği gibi sayı blokları olarak temsil edilmelidir. Ardından, şifreli metin c, tanımlanan E işlemi aracılığıyla hesaplanır.

Sunulan prosedür, güvenli mesajlaşma için RSA kullanıldığında kullanılır. Bir mesajı gönderen, şifreleme için alıcının genel anahtarını kullanır. Şifre çözme, alıcının özel anahtarını gerektirir. Aşağıdaki bölümde, e ve d’nin rolleri değiş tokuş edilirse, dijital imzalar ve mesaj bütünlüğü kontrolleri için RSA’yı kullanabileceğimizi göstereceğiz.

Simetrik kriptografinin aksine, asimetrik kriptografi paylaşılan bir sırra bağlı değildir. Bu nedenle, simetrik kriptografinin neden kullanılması gerektiği sorusu devam etmektedir. Bunun nedeni, simetrik algoritmaların asimetrik olanlardan çok daha hızlı olmasıdır (yaklaşık 100 ila 1000 kat). Her iki tür şifreleme algoritmasını art arda kullanarak avantajlar birleştirilir ve bu daha sonra tartışılacaktır.


Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır. 

1) Backlink Paketi  50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın