Multidisiplinerlik – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma
Multidisiplinerlik
Web uygulamalarının geliştirilmesi, farklı disiplinlerden uzmanların katılımını gerektirir. Örnekler arasında multimedya uzmanları, içerik yazarları, yazılım mimarları, kullanılabilirlik uzmanları, veritabanı uzmanları veya etki alanı uzmanları yer alır.
Paydaşların heterojenliği ve çok disiplinli olması, gereksinimleri tanımlarken fikir birliğine varmayı zorlaştırır. Farklı disiplinlerden insanların uzlaştırması gereken kendi dilleri ve jargonları olduğu için bu sorun daha da büyümektedir.
Paydaşların Bulunamaması
Potansiyel Web kullanıcıları gibi birçok paydaş, RE faaliyetleri sırasında hala bilinmemektedir. Proje yönetiminin gerçekçi gereksinimler sağlayabilecek uygun temsilciler bulması gerekir. Örneğin, Web projelerinde genellikle geniş bir olası kullanıcı yelpazesi vardır ve makul bir temsilci grubu bulmak zordur.
Dağıtım platformlarının özellikleri veya iletişim protokolleri gibi gereksinimler ve kısıtlamalar, geleneksel yazılım sistemleri için Web uygulamalarına göre genellikle daha kolaydır. Web uygulamaları ve ortamları oldukça dinamiktir ve gereksinimleri ve kısıtlamaları dengelemek genellikle daha zordur. Değişikliklerin sık görülen örnekleri, yeni geliştirme platformları ve standartlarının veya son kullanıcılar için yeni cihazların tanıtılması gibi teknolojik yeniliklerdir.
Öngörülemeyen Operasyonel Ortam
Bir Web uygulamasının çalışma ortamı da oldukça dinamiktir ve tahmin edilmesi zordur. Geliştiriciler, bir Web uygulamasının kullanıcı tarafından algılanan kalitesi için belirleyici olan önemli faktörleri kontrol etmeyi zor veya imkansız bulmaktadır. Örneğin, değişen bant genişlikleri, mobil uygulamaların yanıt süresini etkiler ancak geliştirme ekibinin alanı dışındadır.
Eski Sistemlerin Etkisi
Web uygulamalarının geliştirilmesi, ticari kullanıma hazır ürünler veya açık kaynaklı yazılımlar gibi mevcut yazılım bileşenlerinin entegrasyonu ile karakterize edilir. Özellikle, Web geliştiricileri, örneğin bir şirketin mevcut BT sistemlerini Web üzerinden erişilebilir hale getirirken, eski sistemleri entegre etme zorluğuyla sıklıkla karşılaşır.
Geliştiricilerden genellikle ekonomik nedenlerle mevcut bileşenleri kullanmaları istenir. Entegre edilmesi gereken bileşenler, gelecekteki sistemin gereksinimlerini ve mimari stilini güçlü bir şekilde etkiler.
Mevcut bileşenler, hizmetler ve altyapı, geliştiriciler için olasılıkları ve sınırlamaları tanımladığından, bu tür koşullar altında, sistem mimarisini gereksinimlerden türetmek için bir şelale yaklaşımı başarılı olmayacaktır.
Bu, gereksinimleri belirlerken ve tanımlarken, Web geliştiricilerinin sistem mimarisi ve mimari kısıtlamaların farkında olmaları gerektiği anlamına gelir. Twin Peaks modelinde önerildiği gibi yinelemeli bir yaklaşım böyle bir bağlamda daha uygundur.
Kalite Yönlerinin Önemi
Web uygulamalarının başarısı için kalite yönleri belirleyicidir. Örnekler, e-ticaret, kullanılabilirlik veya kullanılabilirlik gibi bir Web uygulaması güvenliğinin performansını içerir.
Kalite yönlerinin önemine rağmen, geliştiriciler, gerçek sistem inşa edilmeden önce kalite gereksinimlerinin kesin olarak belirlenmesinin genellikle zor ve hatta beyhude olduğu sorunuyla uğraşmak zorundadır. Örneğin, bir Web uygulamasının yanıt süresi, geliştirme ekibinin kontrolü dışında olan birçok faktöre bağlıdır.
Kalite gerekliliklerini tanımlamaya yönelik uygun bir yaklaşım, bir şartın karşılanıp karşılanmadığını gösteren kabul testi için kriterler belirlemektir.
Multidisipliner ve interdisipliner arasındaki fark
Multidisipliner nedir
Multidisipliner bölümler
Multidisipliner sanatçı
Multidisipliner türkçesi
Multidisipliner eş anlamlısı
Multidisipliner klinik ne demek
Multidisipliner tasarım
Kullanıcı Arayüzünün Kalitesi
Kullanıcı arayüzünün kalitesi, Web uygulamalarının başarı açısından kritik bir başka yönüdür. Web uygulamaları geliştirirken geliştiricilerin IKIWISI olgusunun farkında olmaları gerekir: kullanıcılar bir Web uygulamasını sadece soyut modellere ve teknik özelliklere bakarak anlayamaz ve değerlendiremezler; bunun yerine onunla deney yapmaları gerekiyor.
Bu nedenle, önemli uygulama senaryolarının prototiplerini ekleyerek gereksinimlerin tanımını ve açıklamasını tamamlamak kesinlikle önemlidir. Web uygulamalarının kullanılabilirliğine adanmıştır ve gereksinim analizini kullanılabilirlik perspektifinden tartışır.
İçerik Kalitesi
Birçok geleneksel RE yöntemi, Web uygulamalarının son derece önemli bir yönü olmasına rağmen Web içeriğini ihmal eder. Yazılım teknolojisi konularına ek olarak, geliştiricilerin içeriği, özellikle de içeriğin oluşturulmasını ve sürdürülmesini dikkate alması gerekir. RE bağlamında, gerekli içerik kalitesinin tanımlanması özellikle önemlidir.
Önemli kalite özellikleri arasında doğruluk, nesnellik, güvenilirlik, uygunluk, güncellik, bütünlük veya netlik yer alır. İçerik yönetim sistemleri (CMS), içeriği düzenden ayırarak ve içerik düzenleme araçları sunarak önem kazanmakta ve içeriğin özlü ve tutarlı bir şekilde temsil edilmesini sağlamaktadır.
Geliştirici Deneyimsizliği
Web uygulamalarındaki temel teknolojilerin çoğu hala oldukça yenidir. Bu teknolojiler geliştirme araçları, standartları, dilleri vb. ile ilgili deneyimsizlik, gereksinimlerin uygulanmasının fizibilitesini ve maliyetini değerlendirirken yanlış tahminlere yol açabilir.
Kesin Teslim Tarihleri
Pek çok Web projesi, tüm faaliyetlerin ve kararların sabit bir nihai proje son tarihini karşılaması gereken zamanlamaya göre tasarım projeleridir. Gereksinimlerin müzakere edilmesi ve önceliklendirilmesi, bu tür koşullar altında özellikle çok önemlidir.
Web Uygulamalarının RE İlkeleri
Önceki bölümde Web uygulamalarının özellikleri ve Web mühendisliğindeki RE özellikleri ele alınmıştır. Web uygulamaları için RE’nin gereksinimlerin ve kısıtlamaların oynaklığı, geliştiricilerin deneyimsizliği veya eski çözümlerin etkisi gibi riskler ve belirsizliklerle uğraşması gerektiğini gösterdik.
Risk odaklı bir yaklaşım, bu zorluklarla başa çıkmak için iyi bir seçimdir. Bu bölümde, Web uygulamaları için temel RE ilkelerini açıklıyoruz. Bu ilkeleri, paydaşların katılımına ve gereksinimlerin ortaya çıkarılmasına ve uzlaştırılmasına özel önem veren risk odaklı ve yinelemeli bir yaşam döngüsü modeli olan kazan-kazan sarmal modelinin değişmezlerinden çıkarıyoruz.
Kazan-kazan sarmal modeli, IBM’in Rational Unified Process (RUP) dahil olmak üzere birçok modern süreç modelini etkilemiştir. Web geliştiricileri, RE etkinliklerini gerçekleştirirken aşağıdaki ilkeleri akılda tutmalıdır.
Sistem Bağlamını Anlamak
Pek çok Web uygulaması, rolleri ve daha geniş bir bağlamdaki etkileri anlaşılmadan, hala izole teknik çözümler olarak geliştirilmektedir. Ancak bir Web uygulaması asla kendi başına bir amaç olamaz; müşterinin iş hedeflerini desteklemek zorundadır.
Bir Web uygulamasının başarılı olabilmesi için sistem bağlamını ve geliştirilecek sistemin mantığını netleştirmek önemlidir. Geliştiriciler, sistemin ortamına nasıl gömülü olduğunu anlamalıdır.
İş analizleri, bir Web uygulamasının değerini, kullandığı kaynaklarla ilişkili olarak değer odaklı gereksinimler belirleyebilir. Sistem bağlamını anlamak, başarı açısından kritik paydaşları belirlemeye, amaçlanan kullanıma alışmaya ve kısıtlamaları analiz etmeye de yardımcı olur.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)