İmleç Bağdaştırıcısı
Basit İmleç Bağdaştırıcısını Tanıma
Şimdiye kadar birçok kez kullandığımız Simple Cursor Adapter (Basit İmleç Bağdaştırıcısı) tasvir edilmiştir. Basit İmleç Bağdaştırıcısı (Bağlam bağlamı, int düzeni, İmleç, Dize kaynağı) bu bağlamda büyük önem taşır. Bu bağdaştırıcı, imleçteki bir satırı kapsayıcı denetimi için de alt görünüme dönüştürür.
Alt görünümün tanımı, bir XML kaynağında (düzen parametresi) tanımlanır. İmleçteki bir satırın birçok sütunu olabileceğinden, bir sütun adları dizisi belirterek (from parametresini kullanarak) SimpleCursorAdapter’a satırdan hangi sütunları seçmek istediğinizi söyleyeceğinizi de unutmayın.
Benzer şekilde, seçtiğiniz her sütun bir TextView ile eşlendiğinden, kimlikleri to parametresinde belirtmeniz gerekir. Seçtiğiniz sütun ile sütundaki verileri görüntüleyen bir TextView arasında bire bir eşleme vardır, bu nedenle from ve to parametreleri de aynı boyutta olmalıdır.
Adaptörlerin kullanımında biraz esneklik gösterir. Konteyner kontrolü bir bağdaştırıcı üzerinde çalıştığı için, verilerinize ve alt görünümünüze göre çeşitli bağdaştırıcı türlerini değiştirebilirsiniz. Örneğin, bir AdapterView’ü veritabanından doldurmayacaksanız, SimpleCursorAdapter kullanmanıza gerek yoktur. Hatta “daha basit” bir adaptör olan ArrayAdapter’ı da tercih edebilirsiniz.
Dizi Bağdaştırıcısını Tanıma
ArrayAdapter, Android’deki bağdaştırıcıların en basitidir. Özellikle liste kontrollerini hedefler ve TextView kontrollerinin liste öğelerini (alt görünümler) temsil ettiğini varsayar. Yeni bir ArrayAdapter oluşturmak da genellikle şöyle görünür.
Önceki koddaki yapıcı, TextView kontrollerinin verilerinin dizelerle temsil edildiği bir ArrayAdapter oluşturur. android.R.layout.simple_list_item_1 öğesinin, Android SDK tarafından tanımlanan bir TextView’e işaret ettiğini unutmayın. ArrayAdapter, liste verileri bir kaynak dosyasından geliyorsa kullanabileceğiniz oldukça kullanışlı bir yöntem sağlar.
ArrayAdapter’ın, veri kaynağı bir dize kaynağı dosyasında tanımlanan bir ArrayAdapter oluşturabilen, createFromResource() adlı bir yardımcı program yöntemine sahip olduğunu gösterir. Bu yöntemi kullanmak, yalnızca listenin içeriğini bir XML dosyasına dışsallaştırmanıza değil, aynı zamanda yerelleştirilmiş sürümleri kullanmanıza da olanak tanır.
Özel Bağdaştırıcılar Oluşturma
Android’deki bağdaştırıcıların kullanımı kolaydır, ancak bazı sınırlamaları vardır. Bunu ele almak için Android, özel bir bağdaştırıcıya ihtiyacınız varsa genişletebileceğiniz BaseAdapter adlı soyut bir sınıf sağlar. SDK ile birlikte gelen bağdaştırıcıların tümü bu temel bağdaştırıcıyı da genişletir.
Bu nedenle, bir bağdaştırıcıyı genişletmek istiyorsanız, aşağıdaki bağdaştırıcıları düşünebilirsiniz:
• ArrayAdapter<T>: Bu, rasgele nesnelerin genel dizisinin üstündeki bir bağdaştırıcıdır. Bir ListView ile kullanılması amaçlanmıştır.
• CursorAdapter: Aynı zamanda bir ListView’de kullanılması amaçlanan bu bağdaştırıcı, bir imleç aracılığıyla listeye veri sağlar.
• SimpleAdapter: Adından da anlaşılacağı gibi bu adaptör basit bir adaptördür. SimpleAdapter genellikle bir listeyi statik verilerle (muhtemelen kaynaklardan) doldurmak için kullanılır.
• ResourceCursorAdapter: Bu bağdaştırıcı, CursorAdapter’ı genişletir ve kaynaklardan nasıl görünüm oluşturulacağını bilir.
• SimpleCursorAdapter: Bu bağdaştırıcı, ResourceCursorAdapter’ı genişletir ve imleçteki sütunlardan TextView/ImageView görünümleri oluşturur. Görünümler kaynaklarda da tanımlanır.
Bu, kullanıcı arayüzleri oluşturma hakkındaki tartışmamızı sonlandırıyor. Bir sonraki bölümde, sizi Hiyerarşi Görüntüleyici aracıyla tanıştıracağız. Bu araç, kullanıcı arayüzlerinizi hata ayıklamanıza ve optimize etmenize de oldukça yardımcı olacaktır.
Fare sürekli takılıyor
Logitech G203 takılma sorunu
Mouse hızlı hareket ettirince takılıyor
LoL mouse TAKILMA sorunu
Mouse sol üst köşeye gidiyor
Kablosuz mouse TAKILMA sorunu
Mouse neden tutukluk yapar
Klavye ve mouse takılıyor
Hata Ayıklama ve Optimize Etme
Android SDK, geliştirme hayatınızı çok daha kolay hale getirmek için kullanabileceğiniz bir dizi araçla da birlikte gelir. Kullanıcı arayüzü geliştirme konusunda olduğumuz için de Hiyerarşi Görüntüleyici aracını tartışmak bizim için mantıklı. Gösterilen bu araç, kullanıcı arabirimlerinizde bir düzen perspektifinden hata ayıklamanıza da büyük olanak tanır.
Gösterildiği gibi, Hiyerarşi Görüntüleyici, görünümlerin hiyerarşisini bir ağaç biçiminde gösterir. Buradaki fikir şudur: araca bir düzen yüklersiniz ve ardından (1) olası yerleşim sorunlarını belirlemek ve/veya (2) görünüm sayısını en aza indirecek şekilde (performans için) düzeni optimize etmeye çalışmak için düzeni de denetlersiniz.
Kullanıcı arabirimlerinizde hata ayıklamak için uygulamanızı öykünücüde çalıştırın ve hata ayıklamak istediğiniz kullanıcı arabirimine göz atın. Ardından Hiyerarşi Görüntüleyici aracını başlatmak için Android SDK /tools dizinine gidin. Bir Windows kurulumunda, /tools dizininde hiyerarşiviewer.bat adında bir toplu iş dosyası göreceksiniz. Toplu iş dosyasını çalıştırdığınızda, Hiyerarşi Görüntüleyicinin Cihazlar ekranını da göreceksiniz.
Cihazlar ekranının sol bölmesi, makinede çalışan cihaz grubunu (bu durumda öykünücüler) görüntüler. Bir cihaz seçtiğinizde, seçilen cihazdaki pencerelerin listesi sağ bölmede görünür. Belirli bir pencerenin görünüm hiyerarşisini görüntülemek için sağ bölmeden o pencereyi seçin (genellikle etkinliğinizin tam adı, uygulamanın paket adının önüne eklenir). Düzeni yüklemek için, “Görünüm Hiyerarşisini Yükle” düğmesine de tıklayın.
Görünüm hiyerarşisi ekranında, sol bölmede pencerenin görünüm hiyerarşisini göreceksiniz. Sol bölmede bir görünüm öğesi seçtiğinizde, sağdaki özellikler görünümünde o öğenin özelliklerini görebilir ve diğer görünümlere göre görünümün konumunu tel çerçeve bölmesinde görebilirsiniz. Bu seçilen görünüm kırmızı bir kenarlıkla da vurgulanacaktır.
Hiyerarşi Görüntüleyici aracının durum çubuğunda iki düğme gösterir. Sol düğme, daha önce açıkladığımız Ağaç görünümünü görüntüler. Sağ düğme geçerli düzeni Pixel Perfect görünümünde de görüntüler. Bu görünüm, mizanpajlarınızın piksel piksel temsilini elde ettiğiniz için ilginçtir.
Bu noktada, Android SDK’da bulunan kontrollere iyi bir genel bakışa sahip olmalısınız. Ayrıca Android’in düzen yöneticilerine ve adaptörlerine aşina olmalısınız. Potansiyel bir ekran gereksinimi göz önüne alındığında, ekranı oluşturmak için kullanacağınız kontrolleri ve düzen yöneticilerini hızlı bir şekilde tanımlayabilmeniz de gerekir.
Bir sonraki yazı serimizde, kullanıcı arayüzü geliştirmeyi daha da ileri götürerek menüleri ve iletişim kutularını tartışacağız.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)