Fonetik Kodlar ve Soundex İşlevi – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma
Fonetik Arama
Veri tekrarını azaltmanın en önemli yönlerinden biri akıllı arama işlevidir. Kullanıcıların bir sisteme girmeden önce verilerin var olup olmadığını kontrol etmeleri beklendiğinden, arama yapmak genellikle veri tekrarına karşı ilk savunma hattıdır.
Sorun, çoğu aramanın tam eşlemeli aramaları kullanmasıdır. Bu, veri tekrarı açısından zararlı olabilir, çünkü kullanıcının arama kriterlerini tam olarak veritabanında göründükleri gibi girmesini gerektirir; bu sorunludur, çünkü veriler alternatif yazımlara, kısaltılmış biçimlere sahip olabilir veya yanlış girilebilir.
SQL soundex işlevleri, tam yazım yerine fonetik kullanarak arama yapmanızı sağlar. Başka bir deyişle, girilen kelimeye benzeyen kelimeleri aramak için soundex fonksiyonlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, ABD başkanlarıyla dolu bir veritabanınız olduğunu varsayalım. Kullanıcılarınızdan biri veri tabanında Harry Truman’ı arıyor.
Kullanıcı korkunç bir heceleyici olduğundan, aslında Hairy Trueman’ı arıyorlar. Sisteminiz tam eşlemeli aramayı kullanıyorsa, arama herhangi bir sonuç getirmez. Sisteminiz SQL soundex işlevleriyle fonetik aramayı kullanıyorsa, Hairy ve Harry fonetik eşleşmeler ve Trueman ve Truman da fonetik eşleşmeler olduğundan, Hairy Trueman araması Harry Truman’da eşleşir.
Fonetik aramayı kullanmak istiyorsanız, iki SQL soundex işlevine aşina olmalısınız. Biri Soundex işlevi, diğeri ise Fark işlevidir. Sonraki kaplıdırlar.
Fonetik Kodlar ve Soundex İşlevi
Fonetik arama aslında tam eşleşme aramasını kullanır, ancak tam eşleşme, dizenin kendisi yerine bir dizenin fonetik kodunu temel alır. Bir dizinin fonetik kodunu, diziyi Soundex işlevine geçirerek elde edebilirsiniz.
Soundex işlevi dizeyi işler ve dizenin fonetiğini tanımlayan dört basamaklı alfasayısal bir kod döndürür. Fonetik olarak eşleşen dizeler aynı fonetik kodu döndürür. Örneğin, Soundex(‘Harry’) ve Soundex(‘Hairy’) her ikisi de H600 fonetik kodunu döndürür.
Soundex işlevi tarafından üretilen fonetik kod, her zaman dizenin ilk harfinin büyük harfli versiyonundan ve ardından üç rakamdan oluşur. Rakamları hesaplarken, Soundex işlevi tüm sesli harfleri, çift harfleri ve Y ve H ünsüzlerini (harf kelimenin ilk harfi olmadığı sürece) dikkate almaz. Böylece, Hairy ve Harry, Soundex işlevi fonetik kodlarını oluşturmadan önce sırasıyla Hr ve Hr’ye indirgenir.
Soundex işlevini, normalde SQL’de bir işlevi kullanabileceğiniz her yerde kullanabilirsiniz, ancak çoğunlukla WHERE yan tümcesinde görünür. Aşağıda, iki Soundex işlevi aynı fonetik kodu döndürüyorsa ‘Fonetik Eşleşme’yi seçen bir örnek verilmiştir. Ayrıca rastgele sözcükleri düşünerek ve hangi fonetik kodu ürettiklerini görerek Soundex işlevinden döndürülen fonetik kodlar hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.
Farklı kelimelere baktığınızda, fonetik kodlarla tam eşleşmenin, tam eşleşme aramasına benzer sorunlardan muzdarip olduğunu hemen göreceksiniz.
Örneğin, Larry ve Harry yakından ilişkili fonetik kelimelerdir, ancak kelimeler farklı harflerle başladığı için fonetik kodları asla eşleşmeyecektir. Larry’nin fonetik kodu L600 ve Harry’nin fonetik kodu H600’dür. Birbirlerine yakınlar, ancak kesinlikle tam bir eşleşme değiller.
Fark Fonksiyonu ile Fonetik Yakınlık Eşleştirme
Fonetik kodlarda tam eşleşmenin sınırlamaları olduğunu bilen SQL Server, Fark işlevini de içerir. Fark işlevi, fonetik kodlarını karşılaştırmak istediğiniz iki dizeyi kabul eder, her dize için fonetik kodları alır, iki kod üzerinde bir karşılaştırma yapar ve fonetik kodların ne kadar yakından eşleştiğini gösteren 0 ile 4 arasında bir değer döndürür. Çeşitli dönüş kodlarını ve ne anlama geldiklerini ana hatlarıyla belirtir.
Açıkçası, Fark işlevi hiçbir şekilde kusursuz değildir. Önceki örneklerden, Beth Elizabeth’te görünen bir alt dize olmasına rağmen, Elizabeth ve Beth’i karşılaştırırken işlevin 0 döndürdüğünü görebilirsiniz. Unutmayın, karşılaştırmalarını yaparken sadece fonetik ile çalışır.
Yaklaşık fonetik eşleşmeleri döndürmek için WHERE yan tümcenizdeki Fark işlevini kullanabilirsiniz. Yalnızca Fark işlevinin 3 veya 4 döndürdüğü değerleri döndürmelisiniz ve sonuçlarınızı Fark değerine göre de sıralamalısınız, böylece sonuçların en üstünde daha olası eşleşmeler görünür. Bundan daha az bir şey ve bazı oldukça kabataslak sonuçlar döndürüyor olabilirsiniz. Aşağıda, Fark işlevini kullanan örnek bir SQL ifadesi verilmiştir.
Artık fonetik arama ve sihirbazlar hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre, bu bilgiyi Çalışan Ekleme Sihirbazı’nı oluşturmak için uygulayabilirsiniz.
Fonetik Alfabe
Fonetik Alfabe Okunuşu
Fonetik Alfabe çeviri
Uluslararası Fonetik Alfabe PDF
Cambridge Fonetik
Fonetik alfabe Nasıl Kullanılır
IPA Türkçe
E harfi Fonetik Alfabe
Çalışan Ekleme Sihirbazının Oluşturulması
Mükemmel bir dünyada, kullanıcılar girmek üzere oldukları verilerin zaten var olup olmadığını kontrol etmek için her zaman bir uygulamadaki arama sayfasını kullanırlardı. Gerçek dünyada, kullanıcılar en azından kısa vadede zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için gerekli olmayan adımları atlama eğilimindedir.
Bir geliştirici olarak, gözetmenlerden gelen hiçbir eğitimin veya tehdidin insan davranışını değiştirmeyeceğini anlamanız gerekir, bu nedenle uygulamalarınızın uygun veri girişi tekniklerini zorlaması gerekir. Bu çabada size yardımcı olması için web tabanlı sihirbazları kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte, kullanıcıları bir çalışan ekleyerek yönlendiren web tabanlı bir sihirbazın nasıl oluşturulacağını öğreneceksiniz. Tek bir büyük çalışan giriş ekranı görmek yerine, sihirbaz ilerledikçe çalışan bilgileri bölümler halinde doldurulur.
Sürecin bir kısmı, fonetik aramayı kullanarak mevcut bilgilerin otomatik olarak aranmasını da içerir. Kullanıcıya olası eşleşmelerin bir listesi gösterilir ve bilgi zaten mevcutsa, ekleme işleminden çıkma seçeneği sunulur.
Bu örnek, Northwind veritabanını kullanır. Çalışan tablosuna çalışan kayıtları ekleyeceksiniz. Örnek için tüm kaynak kodu, Apress web sitesinin Kaynak Kodu alanında örnek uygulama bulunabilir.
İş nesneleri web sitesindeki App_Code klasöründe bulunabilir, AddEmployee.aspx asıl sihirbazı içerir ve veritabanı App_Data klasöründe bulunabilir. Çalışan verilerini aramayı ve veritabanına yazmayı yöneten iş nesnelerine bir göz atarak başlayalım.
■Not : Web.config dosyasının <connectionStrings> bölümündeki Northwind bağlantı dizesi girişinin, örnek uygulamanın App_Data klasöründeki Northwind.mdf dosyasını gösterdiğinden emin olun.
Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır.
1) Backlink Paketi 50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)