İstanbul
+90 543 947 95 80
info@jeffbezosweb.com

Ontolojilerin Rolü  – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma

Web Danışmanlık Hizmeti, Seo Hizmeti Al, Mobile Uygulama Yaptır, Back Link Satın Al, Blog Yazdırmak İstiyorum, Web Sitemi Tanıtmak İstiyorum, İngilizce Blog Yazdırmak İstiyorum, Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Tasarım Yaptırmak İstiyorum, Tüm bu hizmetlerimizden yararlanmak için mail kanalımızı veya sağ alt köşedeki Whatsapp tuşumuzu kullanabilirsiniz. info@jeffbezosweb.com

Ontolojilerin Rolü  – SEO Hizmeti Sunma – SEO Hizmeti – SEO Hizmeti Ücretleri – SEO Hizmeti Yaptırma

 Hizmet Arayüzü

Ontolojilerin Rolü

Ontolojiler, uzmanların bilgilerini uzmanlar tarafından anlaşılabilecek ve yeniden yapılandırılabilecek bir biçimde kodlayan kavramsallaştırmalardır. Ontolojiler zorunlu olarak mantıksal-matematiksel anlamda biçimsel bir anlambilime tabi değildir. Semantikleri formel değilse, o zaman onların doğruluk nosyonları ancak ontoloji kullanıcıları arasındaki gayri resmi konsensüsün derecesi olarak ölçülebilir.

Eğer bir ontoloji, model-kuramsal bir yoruma olanak sağlayan aksiyomatize edilmiş bir teori biçiminde mevcutsa, o zaman onun semantiği biçimseldir ve mantıksal doğruluğu hakkındaki ifadelerin kontrol edilmesini sağlar.

Ontolojilerle uğraşmanın enformatikte en az iki kökü vardır: veritabanı araştırmasının bir parçası olarak veri modelleme ve yapay zeka (AI) alanındaki araştırmanın bir parçası olarak bilgi temsili. Örneğin, veritabanlarının açık bir “ontolojisi”, yani bir veri modeline dayalı veritabanı şeması vardır.

Bununla birlikte, bu şema normalde gerçek dünyanın çok sınırlı bir bölümünü hesaplama sistemine eşler, çünkü veri tabanı uygulaması kendisini ilgili soruna yönlendirir, bu nedenle yalnızca dar sınırlar içinde mantıksal çıkarımlar için uygundur.

Uygulamada, böyle bir şema yalnızca şemayı verilere erişmek için kullanan belirtilen uygulamalar tarafından yorumlanır. AI, yüklem mantığına dayalı anlamsal ağlar ve kural sistemleri geliştirdiği tüm uygulama alanlarını inceleyerek daha geniş bir bakış açısı kazanır. AI, bu alan modelleri için ontolojiler için özel açıklama dilleri dahil olmak üzere farklı açıklama biçimsellikleri geliştirmiştir.

Günümüzde ontolojiler iki amaca hizmet etmektedir. Örneğin, portallar ve veri ambarları oluştururken “küresel entegrasyon şemaları” olarak veya belge ek açıklamaları (meta-veri) için kontrollü sözlükler olarak kullanılırlar. Yalnızca çok az “gerçek” yapay zeka uygulaması, nihai olarak karar bulma süreçlerinde hizmet edebilen daha kapsamlı çıkarımlar (ileriye veya geriye doğru zincirleme kural sistemleri) oluşturmak için verilere dayalı ontolojileri kullanır.

Uygulamadaki görüşler, ontolojileri sistematikleştirmenin gerekli derecesi ve yöntemi konusunda farklılık gösterir. Pek çok “ontoloji” aslında kontrollü sözlüklerden başka bir şey değildir. Bazıları taksonomi biçiminde hiyerarşik olarak inşa edilmiş olsa da, hiyerarşileştirme türü, nesne yönelimli modellerde resmi olarak tanımlanmış kalıtım hiyerarşilerine ulaşan oldukça çeşitli olabilir.

Biçimsel semantiğin varlığına ek olarak çok az sayıda ontoloji felsefi-ontolojik bir analize dayanabilir (Köpeğimin ağzı kapalıysa, ağız kısmı köpeğin ağız kısmı mıdır ve neden ya da neden olmasın? Köpek benimse, onun ağzı mı? ayrıca benim ve bunun ne gibi sonuçları var?).

Bu tür sorular belirsiz değildir, çünkü yazılım temsilcinize bir köpek ağızlığı almasını söylerseniz, muhtemelen bir köpek satın almadığından emin olmak istersiniz, çünkü mantıksal olarak bir köpek satın aldığınızda kendinize de sahip olacağınız sonucuna varabilir. 

Bu nedenle, ontoloji tabanlı etmen sistemleriyle ciddi şekilde ilgilenenlere güvenilir bilgi modellerini kullanmaları tavsiye edilir. Ontolojik olarak temiz modelleme ile ilgili konular ele alınmıştır.

Anlamsal Web’in yalnızca teknik bir meydan okuma değil, aynı zamanda felsefi ve sosyo-ekonomik bir zorluk olduğunu görebiliriz, özellikle Avrupa Birliği’nin (AB) 2000 yılında kendisine koyduğu hedefe, 2010 yılına kadar dünyanın en rekabetçi ve dinamik bilgiye dayalı ekonomisidir. AB şu anda Semantik Web alanında önemli araştırmaları finanse ediyor ve muhtemelen önümüzdeki üç ila beş yıl içinde bunu yapmaya devam edecek.

Teknolojik Kavramlar

Yukarıda kısaca açıklanan Semantik Web mimarisine dayalı olarak, bu bölümde Semantik Web için aracı standartları, ontolojiler ve biçimlendirme dilleri tartışılmaktadır. FIPA standardı şu anda etmen sistemleri için en olgunlaşmış standarttır.

Ontolojilerle ilgili olarak, semantik seviye ile sentaktik seviye arasında ayrım yapmalıyız. Semantik düzeyde, belirli bir bilgi temsili dili ile ilkesel olarak neyin ifade edilebileceğini bilmek önemlidir. Örneğin, birinci dereceden mantıkta sayılabilir kümeleri tanımlayamayız, çünkü kardinalite kavramı birinci dereceden mantığın dışındadır.

Sözdizimsel düzeyde, yeterli ve somut betimleme dilleri yardımıyla farklı anlamsal alt düzeyleri temsil etmek önemlidir. Bilgi düzeyi (OWL) ve Web kaynakları düzeyi (RDF) ve programlama arabirimlerinin (XML), uygulanabilir sistemler elde etmek için OWL’yi RDF ve XML’e gömerek yeterince temsil edilebileceğini göstereceğiz.


Epistemoloji Nedir
Semantik Web örnekleri
Semantic Web Nedir
Tıpta ontoloji nedir
Ontoloji
Semantik Web Ders Notları
Anlamsal Ağ Nedir
Semantik kodlama


FIPA Standardına Göre Aracılar

Halihazırda bir dizi akademik temsilci projesi ve ayrıca bir dizi farklı geliştirme çerçevesi bulunmaktadır. Ajan sistemleri için bir Avrupa araştırma ağı olan AgentLink, çeşitli yaklaşımlar için iyi bir kaynaktır.

Bu bölüm, geniş endüstriyel kabul görmüş ve etmen sistemlerinin teknik bileşenlerini açık bir şekilde temsil etmek için kullanılabilen FIPA standardı ile sınırlandırılacaktır. Akıllı Fiziksel Aracılar Vakfı (FIPA), aracı sistemlerinin standardizasyonunu ve daha da geliştirilmesini teşvik eden kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Bir etmen iletişiminin genel modelini gösterir, X aracısının bir G hedefini izlediğini varsayar. Temsilci, G hedefine I niyetiyle yaklaşacaktır. Şimdi, I niyetinin bir söz eylemine, S dönüştürülmesi gerekir. S söz edimini gerçekleştirmek için bir mesaj, M, ajan Y’ye gönderilmelidir.

Bu mesaj, bir uzaktan prosedür çağrısına (RPC) benzer şekilde taşıma paketlerine ayrıştırılır ve sonunda anlam düzeyinde Y aracısının bir amacına dönüştürülür.

• İletişime katılan aracılar (gönderen, alıcı, yanıtla);
• Mesaj içeriği(içerik);
• İçeriğin açıklaması (dil, kodlama, ontoloji) ve
• Konuşma kontrolü (protokol, konuşma tanımlayıcı, cevapla, cevapla, cevapla).

Tüm ACL mesajlarında zorunlu olan tek parametre performatiftir, ancak çoğu ACL mesajının bir konuşma edimini yeniden üretebilmek için gönderici, alıcı ve içerik parametrelerini de içermesi beklenir. Bununla birlikte, geçerli bir minimum konuşma, basitçe bir “istek” ve ardından bir “kabul et” veya “anlaşılmadı” yanıtından oluşur.

Aracılar ve Ontolojileri

Elbette, Semantik Web hakkındaki tartışma, yazılım aracısı konusuna ek bir ivme kazandırdı. Sonuç olarak, şu anda içerik tanımlama dilinin üç çeşidi için, yani Bilgi Değişim Formatı (KIF), Kısıtlama Seçim Dili (CCL) ve Kaynak Tanımlama Çerçevesi (RDF) için FIPA standardizasyonları mevcuttur.

Ek olarak, etmen gruplarının kendilerini ortak bir ontolojiye (“ontolojik bağlılık”) adamaları için bir olasılık yaratılmıştır, bu onlara özel bir ontoloji etmeni tarafından sunulacaktır.

Tüm aracılar, ontoloji aracısına istekte bulunabilir. Bu mekanizma, ontoloji satıcıları ve uygulamaya özel kullanıcılar (aracılar) arasında daha iyi bir etkileşimi destekler. Ontoloji Hizmet Spesifikasyonu, ajanların kendilerini bir ontoloji ile nasıl “yükleyebileceklerini” ve ardından bu ontolojiye göre nasıl hareket edebileceklerini tanımlar. Bu umut verici çalışmaya rağmen, şu anda bu kavramı ciddi şekilde kullanan hiçbir uygulama bilinmiyor.


Web sitelerinizi, arama motorlarında en yukarı getirmek adına sizlere 3 adet paket öneriyoruz. Bu paketler sayesinde web siteleriniz aramalarda 1 yıl içerisinde en yukarıya tırmanacaktır. 

1) Backlink Paketi  50 $ (Yıllık Ücret)
2) Hızlandırma Paketi 300 $ (Yıllık Ücret)
3) Kelime Yönlendirme Paketi 150 $ (Aylık Ücret)


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Bize Whatsapp'tan Ulaşın